duurzame zorg: drie stappen naar een CO2-neutraal zorgcomplex
27110
post-template-default,single,single-post,postid-27110,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_popup_menu_push_text_top,vss_responsive_adv,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive

Op weg naar duurzame zorg: drie stappen naar een CO2-neutraal zorgcomplex

In een tijd waarin duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker worden, streven steeds meer organisaties ernaar om hun CO2-uitstoot te verminderen en bij te dragen aan een groenere toekomst. Ook zorgcomplexen kunnen een significante rol spelen in deze transitie. In dit artikel bespreken we hoe zorginstellingen kunnen bijdragen aan de ambitie om CO2 te verminderen en presenteren we een voorbeeld waarbij een klimaatinstallatie uiteindelijk volledig CO2-neutraal en gasloos wordt.


Ondersteuning van CO2-reductie in zorgcomplexen
Als we de CO2-uitstoot in zorgcomplexen willen verminderen, moeten we kijken naar concrete stappen die genomen kunnen worden. Een veelbelovend voorbeeld illustreert hoe een klimaatinstallatie op termijn een CO2-reductie van 100% en gasloos kan worden gerealiseerd. Dit proces kan worden onderverdeeld in drie essentiële stappen:

1. Toepassen van infrarood bij bijverwarming en groene energie-inkoop
Om de CO2-uitstoot te verminderen, kan het implementeren van infraroodverwarming als bijverwarming een effectieve eerste stap zijn. Infraroodverwarming is niet alleen efficiëntere dan traditionele verwarmingssystemen maar het zorgt ook voor gerichte warmte, waardoor energieverspilling wordt geminimaliseerd. Als er wordt gekozen voor groene energie-inkoop dan draag je bij aan de productie van de meest duurzame energie.

2. Aanpakken van de schil, optimaliseren van ventilatie en verlagen stooklijn
Het optimaliseren van de schil van het gebouw, inclusief isolatie en kierdichting en energiezuinig ventilatiesysteem (balansventilatie) is van groot belang. Dit vermindert niet alleen de energievraag, maar zorgt er ook voor dat de warmte beter wordt vastgehouden. Hoogwaardige ventilatiesystemen met warmteterugwinning dragen bij aan een efficiënter energiegebruik, terwijl het comfort voor bewoners wordt behouden. Door een combinatie van deze factoren kan men de stooklijn aanzienlijk verlagen.

3. Vervangen van de ketel door warmtepomp en plaatsen van een PV-installatie
De laatste stap richt zich op het vervangen van de traditionele ketel door een warmtepomp en het installeren van zonnepanelen (PV-installatie). De warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of water en zet deze om in bruikbare energie. In combinatie met zonnepanelen kan het zorgcomplex zelf duurzame energie opwekken, waardoor het onafhankelijker wordt van externe energiebronnen.

Conclusie
Het is evident dat het reduceren van CO2-uitstoot in zorgcomplexen niet alleen een ecologische, maar ook economische impact heeft. Door deze drie stappen te volgen, kunnen zorginstellingen met behulp van Archetex een duurzaam pad bewandelen naar een CO2-neutrale toekomst. Het benutten van infraroodverwarming, groene energie, verbeterde isolatie, geavanceerde ventilatiesystemen in combinatie met warmtepompen en zonnepanelen, vormen samen de sleutel tot het verwezenlijken van een gasloos en CO2-neutraal zorgcomplex.

Laten we samen streven naar een groenere en gezondere wereld, waarin ook onze zorginstellingen een voortrekkersrol kunnen vervullen.